Var kommer honungen ifrån?!


Tar man inte reda på fakta, får man ingenting veta!

I helgen stod pappa och jag och undrade på en så enkel sak som honung. Vad är det, egentligen?!
Svar: Något förenklat är honung den råvara som bina produserar utav pollen och nektar. Och smaken varierar beroende på källan, och mängden av pollen och nektar. Vildblomshonung är honung med nektar som största källan; klöver och raps är en annan, mer neutral honung. Ljung och lind är vanligt i Sverige.    

Ja, det viste vi ju alla, såklart. Men, vad är det, egentligen?!
Honung består till 70% av frukt- och druvsocker och ca 20% av vatten. Resterande är högre sockerarter som bland annat rörsocker. Det som kan ses som rimfrost i en nyöppnad glasburk med honung är enzymerna som brytit ner rörsockret, och det sägs vara ett mycket bra tecken på bra kvalité!
Omkring 200 olika ämnen har hittats i hounung, men såklart i små mängder. Därför sägs honung vara en väldigt bra råvara som egentligen borde skrivas in i kostcirkeln som ett naturligt sötningsmedel rik på nyttoämnen.
Gör som Bamse!:)


Igår slog det mig också: kapris? Vad är det, egentligen?!
Svar: Jo, det kommer från en vilt växande, flerårig buske som hittas runt medelhavsområdet. Och kaprisen är själva blomknoppen från denna som tas omhand och används som ört. Och det är när blomknoppen läggs i vinäger som den välkända kapriskaraktären kommer fram!






Kommentera här: