Madeleine

2011-10-30
16:15:19

Grattis mamma!:)


Såklart är jag ledsen för att jag inte är hemma idag när min underbara mamma fyller år!! Men, jag minns tillbaka till den konsert jag bjöd henne på dagarna innan jag åkte.  Vi lyssnade och dansade till Johnny Logan, och hade en jättefin dag tillsammans:) 

Denna låten får mig verkligen på ett sådant härligt, hallelluja, just-wanna-sing-out-with-joy-silly-feeling:)

Älskar dig mamma!:)2011-10-30
15:33:25

Vackra höst:)

Så, nu får även jag känna av hösten:) Och jag gör det med glädje! Igår tog jag mig till ett berg som vintertid bjuder på bra skidbackar, och som ger fin utsikt över staden. Men fick även nu skåda en del snö! Sofia har varit en bra stad att enbart varva ner lite granna. Det finns inte så mycket att skåda, men väl att uppleva! De sargade byggnaderna och svårvandrade trottoarerna anar om ett land där restaurering inte direkt varit prioriterat den senaste tiden... men väl så charmigt;)


Igår kväll, på väg hem till hostelet fick jag känslan av att det var någon som trodde att jag var till salu.. Efter att jag gick ut från en mataffär, skymtade jag en man stående utanför, och efter en stund kände jag att han gick en bit bakom mig. Precis innan jag skulle gå över en större väg hörde jag han säga något i stil med "bla bla bla whore", och trodde först att han kanske talade i telefon. Men när jag strax efter vände mig om gjorde han inte det, och jag fortsatte att korsa vägen.. Väldigt skumt:S Och som jag sagt tidigare är det ibland skönt att inte veta vad andra talar om...:P

Sofia är tydligen stadens mecka när det kommer till Second Hand affärer (looove it), och idag har jag inhandlat alla mina höstkläder:) Sex plagg runt hundralappen:) Nu ska jag bara hitta en större väska så jag får hem allt. Värsta fall får jag väl ta på mig allt;)
När jag skulle betala i en Second Hand affär råkade jag säga "fuck", så där för mig själv, när jag inte hittade tillräckligt med mynt i väskan. Och när biträdet råkade höra det tittade hon på mig med stora ögon. Som om hon inte trodde sina öron. Haha. Jag började skratta, och strax därefter hon med. Och så berättade hon för sin kollega vad jag sagt, och så skrattade vi allihopa.
Tydligen var det ordet ganska laddat här;)

Idag har jag bara gått runder och insupit höstdagen och de vackra färgerna som kommer med årstiden:) Och ikväll bär det av med nattåg till nästa destination!The perfect time for all those wounderfull colors, lightning up during the darkness that slowely is taking over,..

2011-10-29
11:34:53

Sofia

I Sofia finns inte så mycket att turista  känner jag. Så snart ska jag ta bussen ut till naturen och få lite friskluft hoppas jag:) Det kan nog behövas efter en tids stadsbesök.

Vad jag själv fått känna under resans gång är hur jag låter mig själv vara den jag är, hela vägen ut! Och det är inte att jag inte skulle vara det hemma i Sverige och tillsammans med vänner. Men att jag på något sätt tar mig själv ett steg längre. Hm..svårt att beskriva. Men det är sååå befriande:)
Jag antar att det har att göra med att jag, på något sätt, accepterar mig själv för den jag är.

I varje nytt möte ges man möjlighet att lära känna sig själv!


2011-10-28
20:01:48

Istanbul, del II

"Are you traveling?" Frågade han mig, Nipun, 33 år och från Indien. Han var hungrig, avskydde att äta ensam och letade nu efter sällskap. Och efter några meningsbyten kände jag mig övertygad om att det här var en intressant person väl värd att spendera lite tid med;)
Vi tog en promenad, och letade upp ett café där jag viste att en couchsurfing träff skulle vara. 
Det slutade med en ybertrevlig kväll på en pub med typisk turkisk livemusik och dans:)

De två kommande dagarna spenderades i hans sällskap och med en turkisk vän till honom som blev vår guid i stan:) Dagarna kom att bli väldigt trevliga, och väl minnesvärda!:) Han hade efter lång planering bestämt sig för att göra en liten europaresa på egen hand, och nu hade han de sista dagarna kvar i Istanbul. Vi hade så otroligt mycket gemensamt, och våra samtal slutade sällan i moll. Och det som fashinerade mig mäst var hur våra två helt olika kulturer kunde "förena oss" på så många plan! Jag irriterade mig dock över de gånger han insisterade på att han skulle gå närmast vägen för att "skydda" mig från trafiken.. Dock ledde det till intressanta samtal såklart;)

Hagia Sofia är en magnifik gammal byggnad (helt otroligt bygge) från 500-talet e.k, som från början användes som kyrka, därefter omvandlades till Moské under 1400-talet, och som idag enbart är muséum.


 (Kan Henrik, vännen, skymta vad jag fångade i livbojen?!)

Blå Moskén var himelskt vacker, Äppel thé, Raki (nationaldrycken), Turkiskt kaffe smakar som Grekiskt kaffe, Chicha varje dag,.. Och jag har nog aldrig känt mig så ren och len om huden som efter ett Hamam bad!:) Tänk dig en person som tvättar hela dig skinande ren, plus massage - en upplevelse i sig bara det. Efter det slog det mig; jag ger ju Hamam bad på jobbet varje gång jag duschar en pensionär;) 

Det kräver en egen resa en bart till Turkiet! Och Nipun var så klart inte dålig på att locka mig till Indien;) Jag är så otroligt glad att jag fick träffa dig!

...

Sofia och Bulgarien nästa! 


2011-10-28
18:13:00

Istanbul, del I


Namnet Istanbul sägs komma från en missuppfattning utav den grekiska benämningen I staden. Och var man än befinner sig i staden, känns det som man är "mitt i staden" på något sätt. Även om de mest historiska delarna är beläget i den västra delen, Gyllene Hornet.

Istanbul, Istanbul... Det var farligt att åka dit. På riktigt. Jag är helt skärrad efter de tre nätter jag spenderade där... Och jag lät mig säljas, väldigt enkelt, till den helt underbara atmosfär som fanns i staden. Jag har berättat om många platser som jag tyckt varit jättefina och väl värda ett återbesök, och säkert överröst städer med många positiva adjektiv.  Men nu menar jag det verkligen. Istanbul var något alldeles extra. Stadens former och uttryck, kulturen, turkarna själva, energin, atmposfären,.. Mina dagar här har varit helt underbara!:)

Första dagen tog jag en promenad runt kvarteren jag bodde, Sultanahmet, centralt och nära till de flesta sevärdigheter. Grand Bazaar (marknadsområdena), det ständigt pågående fiskandet från Galata Bron...Andra dagen tog jag mig över Galata bron och upp mot Galata Tower som gav en panora
mavy över hela staden. Promenerade på stora gågatan, Vali konaçi, upp mot stora torget, Serrahi Hastanesi, gick i affärer...
På kvällen vägen hem stannade jag till på Galata bron och skådade ut över havet och Bosporenbron. Och mitt i det drömmande sinne jag befann mig i kom någon fram till mig och frågade: "Are you traveling?"

To be continued...Mannen på gatan som försöker få det sista brödet sålt;)


2011-10-26
21:13:23

ÄlskaJag tror jag älskar med livet självt...

2011-10-24
14:17:00

Tania Lee Crow

Jag har en. Du har en med stor sannolikhet. Pappa brukar leka med den. Min farmor har en utav den äldre sorten. Den finns troligtvis som funktion i din mobil. Du lämnar sällan huset utan den. Och skulle du glömma kvar den på flyget ner mot Thailand så är hela semestern förstörd innan du ens tagit dig till hotellet. 
En kamera.
Mobilkamera. Digitalkamera. Flygkamera. Systemkamera.
På senare tid känns det som om faktiska händelser inte inträffat förrän du har händelsen dokumenterad på bild. När du har ett konkret bevis.
Ja, jag tillhör också en utav dem som gärna tar bild på mig själv med Eifeltornet i bakgrunden, eller mig sittandes på en taverna i sällskap med någon jag håller om så ömt (väntar dock än på den bilden;)),..

När stora händeler inträffar i världen ser vårt stora mediesamhälle till att sprida informationen så fort som möjligt till världens alla hörn. Och ingen vill vara sist med den stora händelsen.
Jag har en släkting som arbetat som frilandsande sportfotograf. Och det handlar om snabba pix från det att första, bästa fotot har tagits på en hårt pressad PimPim i underläge till det att fotot skickas iväg på nätet med förhoppning att någon kommer att nappa till köp. 

På hotellet i Athen delade jag rum med en väldigt härlig tjej från Australien. Hon är för närvarande bosatt i England och livnärar sig som frilansande dokumentärfotograf. Och under en tid hade hon fått upp intresset för vad som händer i Grekland! Men med alla de miljoner bilder som tas under protesterna och den pågående strejken känner hon ingen större vilja i att själv dokumentera vad som händer där.
Vad Tania Lee Crow intresserar sig för är händelserna bakom den ridå som kanske inte i första hand spelas upp för den allmänna publiken.
För närvarande höll hon på med att försöka bygga ett förtroende med en grupp flyktingar som befinner sig i Athen, och med det förtroendet dokumentera hur dem lever och försörjer sig utifrån den situation dem befinner sig i. 
Alla är medvetna om situationen i landet. Och det är så klart något som sker bakom ett draperi med färjen svart. 
Med sin dokumentation, bevisat i bilder, löses kanske inga problem. Men jag tror att hon åtminstånde lyfter situationen lite närmare ytan. 
Med ökad medvetenhet och konkreta bildbevis är det svårt att inte övertyga om att händelserna faktiskt har inträffat, och pågår i detta nu.

Läs och se hennes fotoblogg här!  

 

2011-10-24
09:40:20

Thessaluniki till Istanbul

Nattbussen till Istanbul gick vägen. Försökte sova en timme i taget ungefär. Och sedan var man ju tvungen att masa sig ut, två gånger, för att checka av passen. 
Dessvärre har jag fått en del bett på armen som kliar. Och dem måste ha kommit från bussen..(bed bugs). Mindre trevligt...:/ Fan, jag skulle ha duschat innan jag åkte så som jag brukar göra..
Fast, det är också det värsta som hänt mig på denna resa. Så jag är ganska glad ändå;) 

Anlände säkert till hostelet, som känns som det heter - Second Home Hostel. Hemtrevligt och med väldigt trevlig personal:) Jag har ätit frukost, och nu väntar jag bara på att få checka in så jag får lov att tvaga mig rikigt ren... Därefter blir det nog en obligatorisk stadsvandring!

På återseende:)
2011-10-23
18:06:56

Thessaluniki


Hela fredagen promenerade jag runder i staden. Och  jag kände mig ganska fort hemma.
Det är en vacker stad, och med det stora universitetet som ligger här är de också många unga som söker sig hit. Innan jag bekantade mig med staden tog jag mig till tågstationen för att införskaffa mig interrail kort och mer information om möjligheterna att ta sig till Istanbull. Dock var det fler än jag som ville åka tåg. Och i över 40 minuter köade jag för att få ett stående nej på att kassörskan inte kunde hjälpa mig utan att jag fick komma tillbaka imorgon förmiddag. Okej...

Så, det gjorde jag. Dagen efterr fick jag komma in på deras kontor, och efter en halvtimme kunde dem konstatera att deras printer inte fungerade som den skulle och att han inte kunde ge mig något interrail kort.
Snopet. ^^

Försökte senare ta mig till Chalkidiki, och en utav de tre halvöarna. Och efter tre timmar hamnade jag i ett samhälle, på väg att dö ut.. Kändes det som. Jag tänker mig dock hellre att staden nu sover ide inför nästa högsäsong om några månader.
Det var dock väldigt fint att få se en annan del utav Grekland. Det vackra, platta, frodiga Grekland där gummorna sitter på bänkar i parken med sina sjalar om huvudet och samtalar med sina vänninor, och gubbarna som tuggar tobak och metar längs havskanten.

Idag (söndag) promenerade jag upp till gamla staden och fick en disig utsikt över staden. Idag är del lite kyligare i luften får jag säga.

I det vackra Thessaluniki är det svårt att undgå alla försäljare som dyker upp överrallt för att sälja sina skor, klockor och diverse prylar. T.o.m när man sitter på caféer och restauranger kommer dem fram till en. Inte okej. Man väljer sittplats utifrån möjligheten att inte bli tillfrågad. För dem är många. Många är också de människor som sitter och tigger längs vägkanterna. Och oftast väljer dem att visa någon missbildad kroppsdel som dem har med en extra vädjan om en slant eller två.
De herrelösa hundarna är nog också lika många...
Då tågen inte gick min väg tar jag ikväll nattbuss till Istanbull:)

God natt
2011-10-22
22:25:13

Lördagskväll i Thessaloniki

Att äta ute är relativt billigt i Grekland. Så är det lördag får man ju passa på att lyxa till det lite:-) Pasta med mozzarella är såklart en smärret billigare rätt, men ändå... Till ljudet av en saxofon som spelar någon sliskig kärleksbalad. Tur att jag är ensam. Annars hade jag spytt upp middagen...

God natt:-)2011-10-21
11:45:28

Athen - Thessaluniki

Efter en sex timmar busstur från Athen anlände jag till Thessaluniki! Under turen fick jag nöjet att sitta bredvid Apostolis! Han arbetar på flygplatsen utanför Thessaluniki och var i Athen enbart för en Champions Leuge match. Tiden gick väldigt fort, och han berättade en massa om Grekland, sevärdigheter, förklarade det grekiska alfabetet för mig, och det ena med det andra:)Jag bor på ett väldigt fint och fräsht hostel! Ganska nytt tror jag. Och första kvällen delade jag rum med en tjej från Cypern och en tjej från Athen. Dem var båda här för att göra provet inför "Mastern" på universitetet... Och, dem berättade gladeligen om allt jag var tvungen att äta här, göra, se..:)

Nu ska jag ta mig till tågstationen och se om jag kan köpa nytt Interrail kort så jag kan ta mig tillbaka hemåt igen!

Kyss

   

2011-10-19
22:23:53

Sedär, generalstrejk...

När båtarna inte skulle gå förrän fredag tänkte jag ju då ta mig norrut istället. Men idag startade tydligen den stora storstrejken i Grekland. Tågstationen var stängd, och utanför talade jag med en vänlig kvinna som hjärtligt hjälpte mig att ta reda på den rådande situationen med kommunikationen till och från staden.
Ingenting.
Samtliga tåg inställda. Bussarna som man såg stod stilla, eller kom körandes tomma och utan linjenummer. Till och med taxibilarna stod parkerade. Några metrolinjer började gå lite senare på dagen, men utan någon logik i tidtabellen.
Personalen på hotellet avrådde oss så klart att inte befinna oss i närheten utav Parlamentet där allt skulle hållas.
 
Så efter att jag fick min tvätt tvättad tog jag metron lite mer söder ut i staden. Såg mig omkring och vandrade hela vägen tillbaka till hotellet.
När jag väl närmade mig Akropolis fick jag dock skåda förödelserna efter dagens protester. Och gatorna jag vandrade igår hade idag ett annat ansikte. Eftersom språket inte blir det främsta sättet för mig att ta till mig information, tar jag såklart till andra sätt. Och det kändes i luften att något inte stod rätt De flesta affärer var stängda. Grekerna som igår spatserade mot bestämda mål promenerade idag som turister, i lunkande takt, såg sig omkring och tog fram sina mobilkameror för att dokumentera händelserna. 

Jag satte mig ner för att skriva några vykort i sällskap med en kaffe. Och trotts mycket folk ute kändes det ändå lugnt på gatorna. Men plötsligt hörde vi alla ett litet dån strax intill, skådade lite eld på ett byggnadsverk på torget och rök därifrån. Två minuter senare kunde jag känna tårarna börja komma och en obehaglig stickande känsla i näsan.. Och med många andra tog jag mig ganska snabbt där ifrån och begav mig hem till hotellet.
Nu verkar det ha lugnat sig med poliser och sirener.

Får se om jag har möjlighet att åka vidare imorgon!

To be continued...


2011-10-18
23:27:07

Athen

I think I'm in love...with Greek Coffee:)
Och Aten är lite som Neapel när det kommer till trafik. Ganska kaotiskt. Men trotts det får jag en väldigt hjärtlig känsla utav staden. De vita byggnaderna och de små bergstopparna som tittar upp lite här och var. Så enkelt, men så levande. Det enda storväxta byggnaderna är Akropolis, som står där utav sin annledning såklart. 

Igår ägnade jag dagen åt stadsvandring och Akropolis. Akropolis består utav bergsbelägrade byggnader från 400f.kr. Och stora, magnifika sådana! Det var inte lite mäktigt att promenera runt, relativt fritt, i Akropolisparken. Parthenon (byggdes till hyllning av Pallas Athena, vishetens och krigets gudinna, för att ge skydd åt staden), Propyléerna och Dinonysosteatern tillhörde dem mest attraktiva byggnaderna. Stadionbyggnaden var inte illa den heller. Men inte att jag betalade för att gå in och sätta mig på läktaren... Utanför Stadion dock höll en hel drös poliser igång med att demonstrera! Men kände mig inte så säker kan jag säga. Max tre poliser, sen blir jag mörkrädd alltså...:PHostelet som jag bor på är väldigt, väldigt bra! Mysigt, väldigt rent och städat, okej frukost, mycket hjälpsam och trivsam personal, bra beläget i stan och skämtsamt billigt, 10€/natt.   
Idag efter frukosten samtalade jag lite med kvinnan som jobbar på hotellet. Och vi kom att prata om den ekonomiska krisen i landet. Hennes dröm är krossad. Det var inget snack om saken. Efter 25år inom hotelbranchen balanserades nu allt på en skör tråd... 
Jag tänkte på det igår kväll när jag kände för kaffe så där en sen måndagskväll. Och strax utanför hotellet hittade jag en liten restaurang där en äldre man och en medelålderkvinna satt och kollade på tv i den klent inrättade lokalen. Ett sätt att försöka få in minsta lilla cent är så klart att öka tillgängligheten på sin affärsverksamhet och att kunna erbjuda det någon frågar om. 
Kaffe var inga problem att få. Framför allt inte grekiskt sådant;)
Idag stötte jag på ett ännu större protesttåg. Eller, några stycken faktiskt. Så det går inte att undgå.
Jag hade tänkt mig att åka ut till någon grekisk ö imorgon eller torsdag. Men strejken kommer att hålla i sig till fredag morgon, minst. Så det blir Thessaloniki imorgon istället!

Det lilla jag kan göra för landet, trotts allt, är att vara här. Och det är jag så gärna!


Sakta men säkert, norrut och hemåt;)

God natt!2011-10-16
17:40:08

Vägen till Athen

Så, nu sitter jag på Café Metro vid stationen Larissis Station i Athen och dricker Greek Coffee:)
Och hur hamnade jag nu här kan man undra - till alla de otroligt vänliga grekernas förtjänst ska erkännas:)
Efter båten var vi ett litet gäng som alla satt "i samma båt" och skulle ta sig in till stan och ifrån Patras. Yes, tåget strejkade.. Men vi kom alla med en direktbuss till Athen.
Väl på bussen var där en otroligt trevlig man som frågade vart i Athen jag skulle någonstans. Så han skrev ner busslinje till Metrolinje hur jag skulle ta mig dit, visade mig vart jag köpte biljett och vart bussen på busstationen fanns. Väl på bussen frågade jag en tjej om när jag ev. skulle hoppa av, och efter stoppet följde hon mig hela vägen till metron! 
Denna helg har varit kort och intensvin minsan.
Det kostade en del att komma hit. Men nu är jag här och vi får se vad grekerna har att erbjuda;)
Ett nyskrivet lexikon lär behövas iaf..

φιλì


2011-10-16
12:07:38

Madde i ett nötskal...

... men det löser ju sig alltid i slutändan;) På väg från Napoli mot Bari var jag tvungen att boka platsbiljett på andra tåget.. Och mellan bytena hade jag ca15 minuter på mig att göra det. Dock var andra klass-platserna slut,...och jag var illa tvungen att komma med just det tåget för att inte missa färjan till Grekland. Bra planerat Madde. Det sved när jag räckte fram 50€ för en första klassens biljett. Och enligt kassapersonalen hade jag inget val om jag skulle med.
Jag hatar första klass och har aldrig diggat den där idén med klassindelning. Fan,.. 
Jag kom iaf med.
Tre timmar senare annlände jag till Bari. Hade en timme innan båten skulle gå. Fick ta en taxi (säger inte färgen på den taxin inte) för att komma igenom trafiken, sprang med packningen mot terminalen. Halvvägs springandes dit kom en bil körandes mot mig för att hämtade upp mig och köra mig hela vägen dit. Fick biljetten, rusade genom säkerhetskontrollen... och ombord.

När jag väl var ombord var det som om all spänning släppte, och i rulltrappan upp mot deck stod jag bara och skrattade för mig själv... Det löser sig alltid, var det ja...;)
 Nyfunna favoriter:)

...

På färjan var det ganska lugnt.. Hade ett gäng lastbilschaufförer som blängde på en som om de aldrig sett en skandinav förut (hade dem kanske inte heller..?!) Första gången kom servitören fram och sa att "the guys over there would like to by you a drink...?" No, no.. Andra gången hade jag inget val och fick en 650ml Heiniken serverad efter att dem sett att min egen tagit slut. Tacka och ta emot såklart!
Senare fick jag erbjudandet att sova i en säng ist för på en stol på deck... "No problema, no problema.. Two beds..si, si..?" Var det ända den sliskiga lastbilschauffören kunde säga på sin knaggliga engelska...
Har ont i hela kroppen nu efter alla konstiga possitioner i stolen jag sov i...

Wiiee - Grekland nästa!!


2011-10-16
11:40:03

Napoli!


Första natten spenderade jag hemma hos Dan! En väldigt trevlig och chillad kille från USA som arbetade för amerikanska ambasaden och bosatt strax utanför Neapel. Han hämtade mig på tågstationen, körde som alla andra galningar i trafiken, visade mig kvällsvy över staden och bjöd mig på middag:) Därefter chillade vi hemma hos honom, snackade, spelade musik för varandra, han spelade lite gitarr.
Dagen efter regnade det... Han släppte av mig vid hans favvo café där jag satte mig och uppdaterade lite osv.. Sedan gick jag genom hela stan tills jag tillslut fann hostelet. Gick ut senare och åt pizza (ybergod alltså). Trafiken i

Neapel är kaos alltså... Och vägarna här går upp, ner, runt, kors och tvärs och är inte heller gjorda för någon större trafik. Gatorna är trånga och det är väldigt mycket enkelriktat, verkade det som iaf. Men det är väl också det som gör staden så intressant! Livligheten, de trånga gatorna.. Och utanför staden skådar man vackert över fortfarande aktiva vulkanen Vesuvios.
Strax utanför Neapel ligger staden Pompeji som är känd för staden som begravdes efter ett vulkanutbrott år 79, återfanns på 1600-talet och började grävas fram 150 år senareDetta kommer att bli min "Napoli-låt" efter att Dan spelade den för mig.
Inget slår orginalet jue...;)


2011-10-15
13:42:30

Roma II


Det räckte inte med ett inlägg om Rom...
Andra dagen spenderades tillsammans med Charlotte, svensk tjej bosatt i Rom, som tog mig genom den röriga metron och letade upp en typisk Italiensk restaurang en bit ifrån Vatikanen. 
Från början var det tänkt att jag skulle sova hos henne under min vistelse i Rom, men det passade inte så bra med tiden. Men det var väldigt trevligt att träffa henne, prata svenska och höra någon berätta om livet och kulturen hon fått uppleva i Italien!

Det finns absolut ingen ordning alls i det Italienska samhället. Att ens ha något som kallas system finns inte i deras tänkande.. Den röriga trafiken, metron, fotgängare som korsar gatorna hur och när dem vill, the scooters som tar sig fram överallt, bilarna som parkerar i alla tänkbara hörn.. Och när det kommer till mat - varför välja något halvdant när man kan få det bästa?! Äter man så äter man, och då äter man mycket. Och det smakar uuutsööökt!
Efter lunchen med Charlotte gick jag med Jorge och besökte museet och Sistine Chapel i Vatikanen! Bokade biljetterna på internet och slapp de där långa köerna som alla talade om.
Och det var mäktigt att skåda. Alla storslagna målningar i museet, skulpturer.. Sistine Chapel är påvens kapell i Vatikanen och är övertäckt utav målningar; taket är målat av Michelangelo! 
De flertalet säkerhetsvakter som arbetade på museet hade ett betungande jobb i att hålla alla samtal på låg nivå; det var rättare sagt omöjligt för dem att hålla ordning i salarna..Hade en grymt härlig sista kväll på hostelet, och natten blev lång...
Det är helt underbara med alla dessa möten med människor man får erfara under resans gång! Alla fina och roliga personer och personligheter. Interaktionen mellan alla, aha-upplevelserna som uppstår, utbyten av erfarenheter och upplevelser, några magiska ögonblick som får en att bara vilja älska med livet självt,..

I met a really nice guy from USA who had spent some weeks in Italy to visit some relatives of his. And I think I have to admit that he won't disappear from my mind that simple after that evening.. There was something with his impression when we spoke that made me feel like non of us had to explane our selfs. Because we both knew, I guess, aboute the other persons feeling and how the other one was thinking. And that feeling creates some kind of peace I guess..
 

Slängde ett mynt i Fontana di Trevi. Så jag kommer återvända till Rom igen, såklart..:)
 2011-10-15
12:07:18

Roma I


Som vanligt anlände jag senare till nästa stopp - Roma blev nästa!
Dock anlände jag till det sämsta hostelet hitentills på denna resa... Ingen skyllt utanför byggnaden, en tjej utanför hjälpte mig plinga på klockan upp till hostelet. En annan tjej visade mig till själva hostelet och kontoret. Trångt mellan alla sängar. duschar utan varmvatten, dam under sängarna... Om man får vad man betalar för...? Inte alltid...
Nästa dag checkade jag in på hostelets motsvariget - The Yellow!  
 
Och vistelsen i Roma var över förväntan:) Vacker stad, mycket att se, bättre engelsktalande Italienare,..Första kvällen på Yellow träffade jag en trevlig Brasilianska, och två filuriga amerikanare! De två amerikanarna hade tidigare på dagen träffat på en annan amerikanare som hade erbjudit dig att bjuda dem på middag. Men, extra sällskap kunde väl inte skada...?!
Så vi gick alla ut. Amerikanaren (som var i Rom i sitt arbete, arbetade inom textilindustrin som köpare och säljare utav textilmaskiner) insisterade på att betala hela kvällen; middagen och på Yellow där vi tillslut lyckades få in honom. Hans annledning - "If I were you guys I would just be happy, take it and enjoy it. I've also been a poor student. And now I've got the money to pay, so I just do it". Enkelt som det var. 

To be continued...
 

 

 

 


2011-10-14
13:35:35

Firenze

Jag var ju bara tvungen. Alla tjatade. Så på väg mot Rom spenderade jag sex timmar i Florens:)
Ja, staden är vacker och väl så romantisk som många säger..

Efter att ha gått lite vilse, långt utanför min inköpta karta, fann jag hösttecken även här! Vackert! Il Cantuccio var såklart ett måste att inhandla, och ett faktum himelskt goda..


  


2011-10-13
10:50:08

Modena

I väntan på tåget mot Milano, via Monaco (fy vad jag ångrar att jag själv inte tog mig dit...), stötte jag på en kvinna från Canada som, på senare år, bestämt sig för att förverkliga sin dröm att resa i Europa! Det är aldrig försent att förverkliga sina drömmar:)
Vi pratade en hel del och delade med oss utav våra upplevelser. Jag fick t.o.m påminna henne när hon skulle hoppa av tåget så hon inte missade pyttelandet;)

Väl i Modena, som är en mindre stad utanför Bologna, var luften svalare. Men, det var inte bara luften som svalnade kände jag... Om tyskarna är dåliga på engelska så är Italienarna usla! Iaf i denna staden.. 
Efter att ha frågat några italienare om vägen till Hostelet var där tillslut en genomgod man på cykel som gentilt visade mig vägen:) 
Och även detta hostelet hade sin charm.. Det var nästan så jag fick be om ursäkt för att jag ens dök upp kändes det som när jag presenterade mig och räckte fram mitt pass för den ena kvinnan i receptionen.
Jag vet inte om det var språkbarriären som gjorde det, eller mitt första intryck som förvrängde bilden av dem och stället..

Jag stannade till i Modena utav två annledningar. För det första för att det var alldeles för dyrt i Bologna då jag senare fick reda på att många studenterna ockuperar de billiga boenden som går att finna strack före universiteter startar. För det andra så ville jag ju försöka hitta hem till Sara!

Men jag vet inte hur många timmar jag försökte få tag i rätt buss till Finale Emilia.. Ingen förstor vad jag ville ha sagt när jag frågade om hur jag kunde ta mig till samhället, och gjorde dem det så viste dem inte. Det slutade dock med att en tjej på hostelet tillslut hjälpte mig och fann rätt buss med tidtabell. Men, det var söndag. Och nästa möjliga buss skulle inte gå förrän senare.
Ganska snopet...:/ Och jag hade redan bokat boende i Rom, planerat, osv...

Modena blev staden som jag försökte varva ner i en aning då det inte fanns så mycket att göra kände jag; en ganska tråkig stad.. 

Andra och sista kvällen träffade jag dock på två väldigt trevliga Italienare! Med gestikulerande händer framför ansiktet och stor passion förklarade de skillnaden mellan norditalienare och syditalienare. Och på samtliga ställen jag planerat att åka till i landet skrev dem ner alla tänkvärda sevärdigheter som jag bara var tvungen att besöka!
Deras ögon glimmade när dem skrev ner den listan kan jag säga - stolta som dem var över sitt land och vad dem har att erbjuda:)

Fireze och Roma nästa!


2011-10-08
21:53:46

Nice


Igår kom det en väldigt stor tanke till mig. Eller, egentligen gjorde den det när jag delade rum i Paris tillsammans med en kvinna från Lettland. Med hennes knaggliga brytning på engelska försökte vi kommunicera på bästa möjligha sätt, och jag var imponerad av hennes tålmodighet i att försöka överhuvutaget. Innan jag skulle bege mig mot tåget bjöd jag henne på en chokladkola som jag fann tycke för, och tillbaka bjöd hon på någon typsik lettisk choklad. Och hon insisterade på att jag skulle ta två bitar. "No, no take two. Two is better than one". Och så tog jag en bit till, såklart. Jag älskar ju choklar:)
 
På tåget mot Marseille kom hennes ord till mig åter igen - "two is better than one".
För några dagar sedan skrev jag att Paris kändes en aning ensamt. Och det men anledning av att jag inte fann någon direkt kontakt (förutom den där fredagen så klart;)), och delade rum med folk som åkte dagen efter osv. Men det som slog mig på väg mot Marseille var väl vikten av att dela, och hur mycket rikare en upplevelse blir och känns om man bara delar den med någon. 
Man behöver inte dela upplevelsen med en familjemedlem eller nära vän. Det kan räcka med ett enkelt möte på stan, ett intressant samtal på ett tåg, eller,...ja. 
Egentligen har jag väl inte funderat på det så mycket. Och det kan låta som ren självklarhet för andra att det alltid skulle vara bättre, trevligare och roligare att alltid vara minst två. Men för mig har det inte alltid varit det. Självklart alltså. Och inte vet jag varför jag har känt så. 
Och jag vet inte heller om det är bra eller mindre bra; sammanhanget får bestämma det. Det ser jag som ett faktum. Men jag tror absolut på att det är till stor fördel att inte vara rädd för ensamheten. Den ska ej föraktas. Jag tror också det är ett bra sätt att lära känna sig själv, och ett bra sätt att bli vän med sig själv! För vänskapen till sig själv behövs i ensamheten.
Jag tror också på att man i ensamheten finner en styrka i sig själv, som man i grupp kan få svårare att finna.
Ensam är stark. Men i slutändan är vi tillsammans, med mitt faktum, starkare! 

 

Ett dopp i havet, solat på stranden, promenerat i gamla stan, ätit äkta soltorkade fikon... 
Palmer, steniga stränder, vackra vyer, mysiga stadsgränder,.. Man behöver kanske en hacka på banken för att kunna bo här, men inte om man bara vill njuta lite av det!
Det är Provance, och Nice sägs ha över 300 soltimmar/år.


2011-10-06
22:55:32

Från Marseille via Cannes till Nice

Jag anlände till Nice ikväll efter ett två timmars vistelse i Cannes (smile), och en massa tågförseningar pga en pågående strejk, om jag förstod allt rätt... 

Jag kände mig en aning kluven ikväll och kunde inte alls bestämma mig för hur jag ville resa de kommande dagarna....:S
Men efter en lång och varm dusch klarnade det i dimman:)
Hm... Man lever ju bara en gång.. Så, varför bråska sig igenom resan....??:)

Så, en dag till i Nice, därefter två nätter utanför Bologna, Modena, så jag har möjlighet att leta upp Sara, och på måndag anländer jag i Rome:)

Inatt hoppas jag kunna sova  bättre då jag har ett 6-bäddar rum alldeles för mig själv!

Natti natti:) 

2011-10-05
23:03:26

Marseille

Enda dagen i Marseille och jag besökte Notre Dame de la Garde....

 

...och Les Calanques..
 
 

...och efter en 50 minuters promenad på en stenig, kalkvit vandringsled så blev det ett dopp i medelhavet så klart:)
Imorgon Nice...
2011-10-05
12:06:33

På tåget mot Marseille


Tågresandet har inte varit så jobbigt som jag trott att det skulle vara. Man är alltid på väg mot nya äventyr, och det händer alltid något känns det som ;) ´
Och det finns alltid möjlighet att läsa, prata med någon, leka med kameran...

Känner mig som en liten äventyrare faktiskt....;)
 


2011-10-05
10:23:02

Paris - del II


Måndagen bestod utav en heldag med promenad i Montremartre, skadade Sacré-coeur (Jesu heliga hjarta), som är en romersk-katolsk kyrka belägen på den högsta punkten i Paris med vacker utsikt över staden!
Därifrån gick jag hela vägen mot La Tour Eiffel som fick upplevas under kvällstid, inte alls fel inte:)
 


Efter vistelser med trevligt sällskap får jag erkänna att Paris har känts en aning ensamt... Och kanske har det att göra med den karleksfulla stad som den faktiskt är...!:) Det är en underbar stad som jag genast förälskade mig i... Nästa gång jag kommer hit blir forhoppningsvis inte lika ensamt!

Idag, tisdag, är en aning molnigare dag. Och det tar jag som ett tecken på att jag ska ge mig vidare! Tar tåget till Marseille ikväll för två nätter där, och sedan ser det ut att bli Italien nästa!
...

Någat som händer hemma som jag måsta veta???? - Tell mee!
Hoppas allt är bra med er alla!

Jag njuter till fullo...:)

2011-10-04
12:30:38

Paris - del I

14€ för en lunch... Men jag har nog heller aldrig smakat en sådan god tomat och mossarellasallad, med baguette bakat på riktigt vis! Och inklusive WiFi, som det tog ett tag för mig att hitta - välkommen till Paris:)

Det bästa sättet att utforska nya områden, för mig, är att promenera. För, vad spelar det egentligen för roll om man gjort upp en vacker lista över sevärdigheter som andra tycker att man ska besöka när man själv inte har någon relation till just det man ser?!

Så, efter att ha snurrat runder med metron fram och tillbaka gav jag upp hoppet om att ta mig till Versailles, så jag hoppade av på okänd metrostation och möttes av en stor Second Hand marknad, när jag väl tagit mig upp ur marken! Voilia! Och jag som älskar dessa prylmarknader....
Därefter strosade jag runder med min fina karta, tog mig genom de pitoreska gatorna fram till Boulevard de Madeleine, Eglise de la Madeleine (en stor, grekisk liknande byggnad), passerade svindyra butiker på de exklusiva gatorna med de äkligt rika personerna man, förmodligen, mötte. Åt rostade kastanjer (magra och C-vitaminrika sägs det) samtidigt som jag gick längs med Champs Elysèes upp mot Louvre. 
Samtliga kvällar under resan har varit helt underbara, varma och stjärnklara med vacker solnedgång. Och även under lördagskvällen (Nuit Blanche á Paris som infaller forsta natten mellan lordag och sondag i oktober och betyder ungefar "natten då man aldrig går och lägger sig" med en massa kulturella händelser natten lång) lät jag mig, utan svårigheter, förföras på Pont Du Carrousel, en français s'il vous plait...;)Dagen efter tog jag rätt metro ut till Château Versaille! Och utav många sevärdigheter slår detta mycket! C'est un château magnifique!!
To be continued...2011-10-03
11:37:39

Bryssel

Tåget från Amsterdam till några timmars vistelse i Bryssel innan tåget vidare till Paris.

"Jag gick in på en bar för att vänligt fråga om lov om toaletten. Inga problem. Färdig, och på väg ut för att fortsätta mitt utforskande av staden började högtalarna spela The Ark "Fool To Remain Sain" i baren. Jag storler, och backade tillbaka för att slå mig ner på första bästa plats, och lämnade inte baren förrän låten sakta sinade ut.."

...

Bryssel var stora, steniga byggnader med usel turistinformation, turistbefolkade, mysiga gator där vartannan liten butik sålde Belgisk choklad (Chocolate Leonidas, Galler,..) - det var i alla fall min
uppfattning under de fem timmar jag spenderade där.När jag äntligen fick tag i en karta över staden, promenerade jag gata upp och gata ner. Fick se stadshuset,  kungliga palatset, St. Michel Cathedral. Inhandlade belgisk choklad, så klart (chokladmueet var dessvärre stängt), och ringlade runt mellan de gigantiska byggnaderna tillhörande Europeiska kommissionen och Europaparlamentet - ganska mäktigt att tänka sig vad som försegår där inne!

A suivre...


 


2011-10-03
11:23:03

Amsterdam

Fixade tre nätters boende på Sphinx Hotel, bra centralt beläget i stan. Dagen efter bokningen fick jag dock reda på att jag kunde fått sovplats på en soffa i stan hos en kille som verkade väldigt reko.
Äch, en annan gång...

Frukost på hostel: toast.... Man får vad man betalar för. Dock stiftade jag väldigt fin bekanskap med Alba från Spanien, och Alex, en halvspanjor/halvsvensk kille bosatt i södra Spanien!
Tillsammans besökte vi Anne Frank museet, fick se Amsterdam från bibliotekets fina utsiktsplats. Och en vän till Alba visade oss, gladeligen, runt på The Read Lights District (Fyyy vad jag mådde dåligt när vi gick runt där. Det är en sak att höra om det, och en annan sak att faktiskt vara på dessa ställen där kvinnorna står i sina fönster och männen som går runder i kvarteren och funderar på vilken typ av kvinna han kan tänka sig ikväll, typ..) 

Sex, droger, inbjudande restauranger  i vackra atmosfärer, kanalerna som ringlar mellan gatorna - "The city of pleasure" får jag säga!;)
Andra dagen strosade jag runder för mig själv, med magont. Den inväntade veckan. 
Avrundade ett glas vin med en god bok i handen och solen som gassade. Besökte sexmuseet, inhandlade intressanta te-sorter och åt sill på Holländares vis.


Dagarna i Amsterdam kommer nog bli lite oförglömliga får jag säga;)
Vad som hände i Amsterdam, stannar i Amsterdam...