Att vara eller inte vara, ledig


Jag har varit ledig idag. Heela dagen. Vad nu ledighet innebär egentligen. Jag tycker mig inte ha varit så ledig denna sista januaridag 2012.

Ledighet för mig personligen är när jag med egen, fri vilja får bestämma innehållet under hela den dag som är framför mig. 
Men när jag på den ack så attraktiva sidan synonymer.se slog upp ordet 'ledig' började min inställning till själva ordets innebörd sakta att förändras. Och det fick mig att fundera lite på vad ledighet egentligen innebär. Tillgänglig, oreserverad, vakant, disponibel, fri från arbete är bara några utav den funna synonymer jag fann. Och jag har känt mig varken tillgänglig eller fri från arbete.

Vad min "lediga dag" har bestått utav har egentligen varit rena hushållssysslor; städat vår gemensamma toaletten och mitt rummet, tvättat en massa tvätt i endast en fungerande tvättmaskin, lagat mat för några dagar framöver, duschat och cyklade för en timme sedan ner till stan för att boka in mig på Bikramyoga pass. Nu sitter jag här på ett café för att betala in en hyra som min internetbank inte vill betala in, och för att kolla in träningspassen på värnhem ikväll. Någonstans ikväll ville Moon träffas innan han åker hem för att träffa sin familj som han inte träffat på några månader. Och i alla dessa aktiviteter försöker jag balansera "måsten" med behov, prioritering och stark vilja.

Dock fröjdas jag inte allt för sällan till begreppet "människans fria viljan".
Jag hade lika gärna kunnat ligga i sängen och pillat navelludd. Men att tillfredställa mina behov kändes allt för starka för att motstå, och jag valde att Inte ha en "ledig dag".
Vi skulle kunna ta det ett steg till i diskussionen om påståendet att människan inte har någon "fri vilja" i det uppriggad samhälle vi lever i. Men mitt slaveri under 'tiden' låter mig inte skriva om det idag.

Men, nästa gång jag säger att jag är ledig hoppas jag själv på att jag verkligen menar vad jag säger, och inte gör någon förvirrad genom att använda vilseledande ordval!
That's what friends are for


Jag erkänna att jag mår välidgt bra i livet för närvarande!
Och för första gången på länge känner jag mig väldigt trygg och bekväm i hela min livssituation.
Kanske är annledningen den ekonomiska trygghet jag känner att jag har i min överkomliga tid framöver; kanske är annledningen min bostadssituation tillsammans med fyra trevliga tjejer, i en sexa med överkomlig hyra och bra stationerat läge i stan; kanske är annledningen de blommande interaktioner jag haft på senare tid med människor som berikar mitt liv på så otroligt många sätt och som jag känner så stor tacksamhet till då ni utgör en sådan väsentlig del i den utveckling jag själv känner att jag finner mig i; kanske är annledningarna många fler. Måhända är annledningarna sammansvetsade med varanda.

Jag pratade med en vän som inte mår så bra i livet för närvarande. Obalanserad i sina tankegångar, eller hur man nu skulle kunna säga. Förklaringarna är många. Men vad har jag för rätt att ens försöka förklara andras känslor? Att ens försöka förstå dem kan vara ett gehenna...
Det som jag kände av igår lite extra mycket var att hur vi än känner, tänker och mår så är en väns närvaro ovärderlig i alla väder.
"That's what friends are for" som Björn Kjellman uttrycker sig i Livet är en schager;)


Salam


Det är söndag, och jag sitter på Coffee Point och håller mig uppdaterad med aktuella nyhetshändelser, lyssnar på skön musik, skrivet och söker information.; chillar helt enkelt!

Jag njuter utav en helt ledig helg, och den har verkligen varit händelserik och väldigt trevlig på så många sätt! Och allt tack vare de männiksor jag har omkring mig.
I fredags eftermiddag efter jobbet åkte jag med Mansoor (min nyfunna vän från Pakistan som kommit till Sverige för att studera Internationella relationer) till Köpenhamn. Tog en promenad i huvudstaden, gick över broar, besökte Christiania för första gången, fick lära mig lite Urdu och hade en väldigt trevlig kväll!

Lördagen blev en intensiv dag.  Jag tog tåget hem till Sösdala för att fira min morfar på sin födelsedag, åkte tillbaka till Malmö, duschade och mötte upp Emma på Gustav Adolf torg för att spendera en trevlig kväll i varandras sällskap! Vi gick på teater och såg Prins Charles känsla, skriven av Liv Strömquist. Den utgick ifrån ett uttalande Prins Charls gjorde då han, efter att ha äktat Prinsessan Diana, fick frågan "Are you in love?" Hans svar var: "Yes. Whatever love means".
Och utifrån de uttalandet vändes det ut och in på tolkningen utav kärlek genom tiderna och äganderätten till sex genom kärlek; ack så intressant! 
   

                                                                                                                                                         / Liv Strömquist

Jamen, vem har sagt att livet är enkelt att leva?! 
Puss