Madeleine

2011-11-29
23:50:08

En sådan där vanligt bra dag!

Idag har varit en väldigt  bra dag. Jag var på möte med studievägledaren och fick klarare vyer över vad jag behöver göra för att komma dit jag vill. Hoppas nu bara på att det går min väg:) Postade brev till Tyskland (en lite försenad födelsedagspresent, eller tidig julklapp beroende på hur man ser det), bokade tid för min första cellprovtagning, skickade iväg ett viktigt mejl och tränade ikväll. 
 
Klockan är snart 00.00, och dags för sängen.
Imorgon är första jobbekvällen på länge. Mhmm..jo, men det ska nästan bli roligt;)


Godnatt


 

2011-11-29
15:02:16

First Class

"Excuse me, but this is a first class wagon. And your ticet is a 2nd class."

- Jag fattade, och packade ihop mina saker, slängde backpacken på ryggen och gick bakåt i tågvagnen. Och när jag väl kom till 2:a klass vagnen - vad var det för skillnad egentilgen mellan vagnarna, förutom att stolarna var röda istället för blå?!
Jag har aldrig varit någon större idol av att vilja göra skillnad på folk och folk. Allas lika värde är för mig något som ses som absolut självklarthet. Och att en sådan enkel sak som att dela in ett tåg i olika klassvagnar anser jag enbart var ett löjligt hirarkinonsens för människor som tycker sig behöva indikera att man väljer att lägga extra sedlar på sådana löjliga ting som att sätta rumpan på en finbroderad stol unde sin resa.
    
Jag kommer aldrig glömma min tågresa Napoli-Bari, Italien. För att inte missa nattbåten till Patras, Grekland, var jag helt enkelt bara tvungen att komma med just det tåget. Men då andraklass-biljetterna var slutsålda var jag helt enkelt tvungen att boka en första klassens biljett. Mina ögon vattenfylldes när jag motvilligt lämnade över 50€ till kassörskan.
Tre timmars tågfärd, och aldrig har jag känt mig så obekväm som jag gjorde då. Minimal extraplats mellan stolarna och gratis kaffe och alkohol.
För mig är det bara löjligt...

Ja, jag är väl fortfarande för ung och naiv för att inte vilja förstå mig på varför just denna företeelse är så starkt inpräglat i vårt samhälle. För den finns ju där överallt; val av klädsel till senaste elektroniken; "First class hotel" till, till jag vet inte vad...

Italienarna är bra på det där med att välja det bästa - varför välja någon bra, när jag kan få något bättre?! Och jo, jag håller med det i viss mån beroende på vad det är man väljer mellan. 
Men, italien kommer gå samma väg som Grekland. Och jag är inte förvånad. Snälla, börja med er sparplanering!!

Man kan inte resa första klass hela sitt liv, hur mycket pengar man än har på sitt sparkonto. För om dem vill kan banken en vacker dag ta alla dina slantar.


Have it!


2011-11-26
01:00:51

Someone Like You


2011-11-25
14:10:21

Lussekatter och Johansson

Jag vet inte vilken sida jag vaknade på imorse. Men idag har min energi bara flödat:) Har planterat om en grön växt som behövde en större kruka att fortsätta gro i. Städat lite granna, och nu väntar jag på att min lussedeg ska jäsa färdigt! 

Eftersom jag inte bott hemma så länge är post addresserat till mig inget jag förväntar mig direkt. Men idag kom det ett brev från Region Skåne. Och det var ett sådant brev som man måste riva av kanterna på och som ger sken av att vara väldigt, väldigt hemligt för alla andra utom för dig.
Labmedicin, Klinisk patologi. Rent spontant viste jag inte exakt vad det handlande om. Men det räckte med att jag läste lab, och genas började det vända till min mage. 
Men oron blev inte långvarig. Dem ville bara visa sin omtanke genom att påminna mig om att jag fyllt 23 och att dem rekommenderade mig till att boka tid för en gynekologisk cellprovskontroll.
Så jag ringde direkt för att boka. Men så klart har dem ju bara skumma bokningstider: mellan kl. 8-9 och 11-12 måndag till fredag.


Till helgen har jag bara en massa roliga saker inplanerade, och jag längtar något oerhört:)
Jonathan Johansson spelar på Babel imorgon, och Det ser jag verkligen framemot!! Det var ett tag sedan jag hängde i Malmö...

Men ikväll blir lugn hemmakväll, och det är jag som står för matlagningen! Höll på att rensa lite i kylskåpet och i köksskåpen.. så det blir lite wokat med ingefära..

Trevlig fredagskväll:)

 

2011-11-24
13:54:25

Rädsla som rädsla?Hur kommer det sig att jag vågar resa Europa runt på egen hand, men drar mig för att ringa ett enkelt samtal?!


2011-11-23
01:42:13

Konsten att bli klok


Ikväll var jag på föreläsning med Stefan Einhorn! Han har bland annat skrivit boken "Konsten att vara snäll", och är en utav mina bästa författare när det kommer till diskussioner kring ordet medmänsklighet.
Ikväll talade han bland annat om att det behövdes en uppgradering utav den Gyllene regeln.
"Du ska behandla din nästa så som du själv vill bli behandlad".
Hm,.. Men, hur vet jag att min nästa vill bli behandlad på samma sätt som jag skulle vilja?
"Du ska sträva efter att bemöta andra så som dem behöver bli bemötta"
Och hur vet jag det?
Ja, men det är 1) bara att fråga, och 2) gå efter din förmåga att läsa av din medmänniska.

Efter föreläsningen stannade jag kvar för att träna. Och när jag skulle med tåget missade jag den så klart med någon minut. (Nästan så det är olikt mig att faktiskt hinna med ett tåg asså..)

Morgondagen ser jag på med både glada och ledsna ögon. Sabina lämnar Mig och Sverige för att åka över till Nicaragua och äventyra i några månader. Och ska träffa Tania (!!) innan också Hon åker iväg till Bolivia över julen. Två vackra jentor som lämnar mig för en tid...

Ja, ja..

...chin up girl and go to bed!!
 


2011-11-21
16:04:08

En stor tankeJag har en väldigt stor tanke som jag går och bär på. Den är så stor att jag nästan inte vågar tänka den. Eller, på gränsen till att jag inte vågar berätta den, med rädsla över att folk ska tycka att jag verkligen drömmer den mest utsvävande dröm som enbart går att drömma, och att jag är helt ute och cyklar. Sedan när började jag bry mig om vad andra människor tycker??!
Nej, stå emot. Stå emot. Inga yttre krafter ska få vinna över
de inre.

2011-11-18
12:38:02

L-O-V-E


2011-11-17
20:43:01

Snart hemma....


Och så Swedenland igen!
För inte så länge sedan anlände jag till Malmö och centralen. Och nu sitter jag på en kaffebar och skriver av mig med en vanlig kaffe som sällskap. Äntligen någon som förstod mig när jag ville ha vanligt, svart kaffe;) 

Det är blandade känslor, ska jag ärligt erkänna, att vara tillbaka. Hm... av någon annledning fick jag en liten déja vu känsla från två år sedan då jag kom hem ifrån USA. Muntrare min denna gången dock:)

Ja, jag kommer hem med... *nya, tänkta tankar (vissa klarare än andra), *plattare fötter, *fluffigare kinder, *bredare perspektiv på tillvaron, *lugnare sinne, *ondare rygg, *sämre kondition och förtvinade muskler (vaderna har dock vuxit), *nyfunna vänner,...
Och, jag är så otroligt glad, lycklig men framför allt tacksam över allt jag fått vara med om. Alla människor som berikat min resa på så oändligt många olika sätt. Och säkert utan deras vetskap. Men också över mig själv som, genom alla dessa möten och händelser, lärt mig att ta vara på möjligheter som givits mig. Vissa stunder har jag djupt ångrat mina beslut jag tagit, men det har så klart också lärt mig att tänka annorlunda nästa gång. Det har funnits stunder då jag verkligen fått möta mig själv när jag försökt lära mig att välja andra vägar än vad jag brukar. Och framför allt när jag för vana valt den säkra vägen före den osäkra. Men den säkraste vägen är inte alltid den bästa... 
Något som jag fick mer och mer bekräftat genom resant gång var att när jag väl bestämt mig för något så går jag hela vägen för att få min vilja igenom. Men också att kunna hantera känslanväl när det faktiskt inte gått som jag önskat. 
Jag har också funderat på hur känslor infinner sig när jag möter nya människor. Och hur jag, på något märkligt sätt, väljer att ta till mig personer som jag vill påverkas utav och vilka personligheter jag inte känner någon som helst samband med, men som ändå intresserar mig.

Varje människa har sin historia, present och framtid. Och samtliga tidevarv infinner sig i personen Du. 

...

Hm,..det första jag ska göra när jag kommer hem blir nog att, förutom att krama om familjen, se säsongens alla avsnitt utav Bron:)


Välkommen hem Madde!:)


2011-11-17
11:30:45

Freiburg & Frankfurt

Efter Liechtenstein tog jag mig genom Zürich, till Tyskland och Freiburg där jag åter igen fick träffa Freddyvännen:) Och det kändes så fint att så träffa henne igen, så där i början av min resa och nu i slutet. Det var också första gången jag fick berättat mer ingående om mina upplevelser får någon annan. För om saningen ska fram finns det miljoner små detaljer som jag inte nämnt här;) Fast, hade jag skrvit allt hade ni nog också somnat halvvägs:P

Två nätter i Freiburg, och jag fick känna på kylan på riktigt!!

...

På tisdag förmiddag kände jag mig en aning kluven i vilken riktning jag skulle välja att åka. Jag ville såå gärna ta tåget genom Luxembourg. Men det skulle också ta lång tid, och många tågbyten för att ta sig dit. Så det blev en natt i Frankfurt istället på ett hostel där jag träffade några intressanta människor: en amerikan som tog sig genom europa med cykel, och hans mål var Asien. Hoppades han på. Men han fick se hur allt gick. Bra på att prata var han i alla fall. Och antalet ord som forsade ur hans mun per sekund gjorde mig verkligen fashinerad över hans personlighet; en tjej från Australien (dem finns verkligen överallt, australiensarna) som, precis som jag, var i slutet på sin resa; en kille från...tja, han viste inte riktigt vart han kom ifrån då han varit på resande fot i över två år. Han var i alla fall född i Sydafrika. Hoppas dock att vi ses igen då han kommer till Malmö i början av januari för att träffa en utav sina bästa vänner som bosatt sig där!

Jag såg inte så mycket av Frankfurt, förutom de skyskrapor som var omljliga att missa.
Tänk, från att ha skådat upp mot vackra berg i naturen och nu till skyskrapor i storstaden...
2011-11-17
11:10:08

Liechtenstein
 
Jag anlände torsdag kväll, hittade nycklarna till lägenheten under dörrmattan och inne i lägenheten låg en lapp på köksbordet skrivet utav Christine där hon varmt välkomnade mig till sitt hem. Det var en väldigt konstig känsla att plötsligt befinna sig i någons hem utan att ens ha träffat ägaren. Men samtidigt beundrades jag utav hennes otroliga vänlighet och öppenhet! 
Och utan vetskapen om vilka vyer som väntade mig, lämnade jag lägenheten för en tur på cykel. 
Liechtenstein är ett land med närmare 34 000 invånare, fler än 33 banker i landet, korna går och betar på grönområden intill husknuten, bergen som... Idyllisk atmosfär är ordet.
Den 11/11 är tydligen också en stor dag i landet då en massa orkestrar klädda i piffiga kostymer spelar brutal orkestermusik hela dagen fram till midnatt. Intressant indeed! 


Andra dagen tog jag cykeln upp mot de berg jag under hela gårdagen inte kunnat sluta titta upp mot. Och när jag väl var uppe i dem kunde jag inte sluta titta ut över landskapet och ner mot städerna som bredde ut sig i dalen, skåda gränsen mot Schweiz, försöka klappa korna som betade..
 

Hittade ett enkelt men vackert boende; etta med kokvrå, utan hiss, med vidunderligt vacker utsikt över dalen. Säljes till högst bjudande - någon som kan tänkas vilja del?!


Sisda dagen försökte jag lämna lägenheten som jag fann den. Skrev ett litet tackbrev och lämnade nycklarna där jag tog dem.
Och vidare till nästa äventyr:)2011-11-13
15:53:02

ÖsterrikeOm jag tidigare sagt hur vackra andra städer varit, så är Wien också en utav dem! Många vita, ståtliga byggnader, och en massa caféer! Första dagen gjorde jag sällskap med en kille från Brasilien till slottet Schönbrunn och parken runtomkring. Många härliga bilder blev tagna på den vackra höstdagen!

Efter två nätter i Wien tog jag mig till Salzburg och staden där "the hills are alive with the sound of music".. Svårt att inte bli påmind om det där jag anlände till hostelet... Fullt med bilder överallt, och information om hur man kunde ta sig till de berömda ställena där filmen utspelat sig, för länge, länge sedan.. Och för att hitta till hostelet tog jag hjälp utav en vänlig själ som tog fram sin GPS, gick med mig åt fel håll för att sedan komma på att det var åt andra hållet vi skulle gå;)
Efter god nattsömt tog jag en skön promenad upp mot  och över kullen med vacker utrikt över Salsburg. Vanligtvis vid denna tiden på året ligger snön tät. Men av någon (möjligen global sådan) annledning sken solen och värmde skönt! Och även om man är väl medveten om risken till förkylning under denna väderlek är det svårt att behålla jackan på! Dock har jag tagit för vana att käka en tsk ingefärapulver varje dag (tar död på allt som kommer ivägen), så att näsan inte rinner iaf;) Tackar Nipun för det!!

Jag fick kontakt med en kvinna bosatt i Liechtenstein, och efter två nätter i Salzburg tog jag mig till nästa land! Jag fick möjliget att låna hennes lägenhet under hela helgen:) Snacka om bra chans att uppleva landet, med gratis boende!!

To be continued..

2011-11-09
01:45:02

Budapest

Det blev fyra nätter i Budapest. Sista dagen var enbart i rekreationssyfte:P Budapest är absolut en stad jag kan tänkas återvända till! Kanske fira nyår där?! Någon med mig?:) Det kändes som en liten stor studentstad med många unga, mix av nationaliteter (svenskar hörde man överrallt), bra uteliv, fina parker, inte allt för dyrt att leva.. lite väl dimmig utsikt.
Promenerade i parken upp till Liberty statue, Mattiaskyrkan, Fiskarbastionen, Hjältarnas torg, Stora Saluhallen, Budapests parlament är ganska mäktigt..,
Tog en kväll på Széchenyi terminalbad (varmbad utomhus:) Dock var det ganska irriterande om man ville simma i längdbassängen. Dem krävde badmössa, och den ville alltid åka av när jag simmade. Så, det blev inte så många längder där inte). 
Men efteråt kom jag att prata med en trevlig tjej som jobbade där! Senare gick vi ut och hon tog mig till sitt favoritställe i stan:) En väldigt intressant tjej, hade mycket gemensamt (musik, tankar..). När vi var på väg mot en klubb där några vänner till henne befann sig hade klubben plötsligt behövts utrymmas pga "bombhot" av något slag, så alla stod utanför och minglade med sina glas i stället;)


Belysning är det inget som sparas på iaf...Budapest är väldigt vacker nattetid! Hela parlamentet lyser upp väldigt ståtligt längs med floden, hängbron och slottet. Och nu är dem i full gång med julbelysningen..;)Har också märkt hur fotointresset ökat något! Och det är kanske inte så konstigt med tanke på hur mycket bilder man ständigt tar! Och det är ju roligt att fota allt möjligt:)
Hittade en "Chocolat outlet-affär" inte så långt ifrån hostelet (vågade inte drömma att det fanns sådana, men tydligtn så) som jag inte borde ha hittat...

Wien nästa!


2011-11-05
21:34:23

Mandala Hostel


Ju längre tid mellan varje inlägg som går, desto mer har jag så klart av andra saker som lockar istället för att sitta vid datorn och skriva;) Jag skriver på ett inlägg om att säga adjö, vilket jag känner är något som ständigt förekommer under min resa; säga hej, för att sedan säga hejdå. Men, det blir "to be continued" på den debatten:) Jag bestämde mig för att stanna ytterligare en natt i Budapest. Bor på ett väldigt mysigt hostel med skön atmosfär.
Ikväll blir en lugn kväll!

God natt:)


2011-11-02
22:40:04

Ännu en Coelho bok:)


Kom på mig själv när jag läste min bok idag hur jobbigt det var att läsa på svenska! Vet inte om det var för svenskan eller psykologin i boken. Men i bokaffären idag hittade jag en Coelho-bok som jag inte läst, Brida. Och med tanke på resan jag gör nu kändes handlingen i boken skrämmande passande:)
Det dröjde inte länge förrän jag började stryka under några meningar i boken som fint hade bundits ihop till ett vackert budskap!"In life, each person can take one or two attitudes: to build or to plant.
The builders might take years over their tasks, but one day, they finish what they're doing. Then they find they're hemmed in by their own walls. Lifes loses its meaning when the building stops.
Then there are those who plant. They endure storms and all the many vicissitudes of the seasons, and they rarely rest. But, unlike a building, a garden never stops growing. And while it requires the gardener's constant attention, it also allows life for the gardener fo be a great adventure.
Gardeners always recognise each other, because they know that in the history of each plant lies the growth of the whole world."


/ Text ur boken Brida 


2011-11-02
12:27:06

Belgrad

Belgrad var väl ungefär som Sofia; stelt, grått och depprimerande... På så där ett ungefär;)
Många gråa, slitna byggnader och människorna man mötte på stan gav ofta ett skeptiskt intryck. Frågade jag någon om vägen var det ibland med ett stort frågetecken i pannan. Men när dem väl förstod mig hjälpte dem mig med glädje:) Som kvinnan jag delade kupé med på tåget sade till mig - är dem glada visar dem det, är dem sura så får man se det. Rakt på sak, och utan konstigheter. Varför visa något påklistrat leende som många gör i väst?!
Hm...så kan man också se på saken;)

Första dagen i Belgrad gick jag till Kalemegdan parken där Belgrads fästning är beläget på en bergssluttning ner mot Donaufloden. Och mot kvällen bjöd platsen på en vacker vy över staden:)
Jag hade planerat och köpt biobiljett till filmen Colombiana. Men mådde inte alls bra på kvällen,..tror jag måste kolla synen så snart jag kommer hem...:/

Dagen efter gjorde jag sällskap med en tjej från Rumänien som jag delat rum med och som varit där under ett studentrådsmöte tillsammans med andra rumänier. Och under dagen tog vi alla en yberskön promenad längs med floden i det fina höstvädret:)

Trotts den gråa atmosfären fick jag en del fina bilder med som jag hellre väljer att dela med mig utav;)Nattåg till Budapest nästa...2011-11-02
11:12:19

Nattåg till Belgrad

 
Från Sofia till Belgrad delade jag, under första delen utav resan, kupé med en tjej som var halvserb/halvbulgarier och det kändes som rätt person att fråga när det kom till en ganska stor och luddig fråga som jag bar på angående varför det kändes som att många personer jag mötte mötte mig med skeptisism, och bittra miner? Som om mitt leende skulle döda?!
Med hennes åsikter om det kommunistiska styrets påverkan vs det demokratiska berättade hon med stor passion om hur det, med hennes ögon, förändrat det samhälle hon växt upp i och nu lever i. Inspirerande indeed...:)

Andra delen utav resan satt fem serber och jag i en kupé och försökte kommunisera med varandra. Ett par hade precis kommit från ett stort bröllopsfirande, och med bastant röst försökte mannen förklara att det hade blivit några glas vin under kvällen, och Rakia, såklart;) Hans fru satt tyst och stilla i ett hörn och log till några gånger när hennes man försökte förklara sin mening på engelska. "Mai vaif, Svetlana. She cock very good, good food." "I vork, ingenering, train." "You marrid?" 
Några gånger under kvällen fick jag försöka hålla mig för grin då hela situationen kändes så komisk. Samtidigt som det var välidgt trevligt och otroligt hjärtligt utav oss alla att försöka prata även om det hade varit lika enkelt att inge göra det.
Att vi tillsammans satt där, i kupén, olika åldrar, olika nationaliteter, totalt olika syn på livet och sanolikt med olika värderingar. Men ändå hade vi alla snarlika uppfattningar om vad som var viktigast  i livet. Som deltagare under en bröllopssermoni får alla bära en liten bukettliknande brosch på bröstet. Och innan paret gick av gav mannen sin brosch till mig! Så otroligt fint utav honom:)
Sittande nattåg ska jag försöka undvika hädanefter. Det är inte roligt alls. Framför allt inte om hela kupén är full.Belgrad en tidig måndagsmorgon kändes aningen kuslig. Och hostelets reception öppnade inte förrän klockan åtta. Men när jag väl kom in fick jag både duschat och tvättat:)